Hoe werkt het
Pure techniek, precisie en concentratie
Een uitdagende combinatie van handelingen: de kruisboog opspannen, de pijl goed aanleggen en richten. Dan de adem even inhouden en schieten. Als de pijl door de lucht vliegt is er altijd weer even dat moment van een seconde dat je er niets meer aan kunt doen. Dan raakt de pijl zijn doel en is het resultaat van jouw schietbeurt direct zichtbaar. De confrontatie met jezelf aangaan, dat is waar Traditioneel om draait. Het is spannend, zeer competitief en vergt een enorme concentratie, mentale veerkracht en geduld.
Een sport voor iedereen
Een wedstrijd vind plaats op een binnen- of buitenbaan en de duur kan variëren van dertig tot negentig minuten. Wie bij het woord kruisboog alleen maar denkt aan gildes en schuttersverenigingen, heeft het mis. Kruisboogschieten is een sport voor iedereen. Jong en oud, man en vrouw beoefenen de sport. Ieder op zijn of haar eigen niveau, in de eigen leeftijdscategorie en bij een eigen sportvereniging. Individueel of in teamverband en ieder in zijn of haar favoriete discipline.
Ook voor mensen met een lichamelijke beperking zijn er mogelijkheden om aan deze sport mee te doen.
Men kan deze sport vrijstaand en zittend beoefenen. Met name de traditionele disciplines 10 meter en 20 meter zijn daar goed op ingericht.
Kruisboogschieten doe je samen
Hoewel kruisboogschieten een individuele sport is, zijn het delen van de passie, het uitwisselen van ervaringen en gezelligheid ook belangrijke aspecten. Vaak zijn de banen gevestigd in of naast een horecagelegenheid. In toenemende mate is het mogelijk om te schieten in speciale sportcentra.
De discipline
De 10m traditioneel kent 3 disciplines t.w.:
- met diopter (boog voorzien van een vizier)
- zonder diopter (boog zonder vizier)
- opgelegd (men schiet op een standaard)
Er wordt over een afstand van 10m geschoten op kaarten (blazoenen) van 100 bij 100mm. Deze blazoenen zijn bevestigd op een blok/doel met een rubberen voorzijde.
Het merendeel van de wedstrijden gaat over 20 tellende schoten, voorafgaande van max. 4 proefschoten.
De puntentelling loopt van 6 tot 10. (ringen van 9mm). De roos is een cirkel van rond 18mm waarvan middenin een cirkel is van 9 mm. (moes). Bij een gelijkspel aan punten na 20 schoten kijkt de jury hoe vaak een schutter binnen deze kleinere ring (moes) geschoten heeft. Zo kan meestal alsnog een winnaar worden aangewezen.
Naast de individuele prijzen (per klasse) is er ook een korpsprijs (per klasse)Â te winnen.
De schutters worden ingedeeld naar klasse (prestatie). Zo ook de korpsen.
Ieder schutter draait mee in een korps van 3 schutters ( van zijn eigen vereniging).
De schutters van de GKB kunnen de volgende wedstrijden schieten:
5 GKB wedstrijden. Tevens komen de koningen van de GKB verenigingen tegen elkaar uit in de koning der koningen wedstrijd. Deze gaat over 50 schoten (2x 25)
Verder hebben we ook nog de provinciën wedstrijd. (Gelderland, Brabant, Limburg).